Uudistunut EU-rengasmerkintä tekee rengasvalinnasta aiempaa helpompaa.
Tutut vuodesta 2012 uuden renkaan ominaisuuksista kertovat ominaisuudet ovat merkintätarrassa edelleen mukana. Toukokuussa 2021 uudistunut merkintä kertoo aiempaa selkeämmin renkaan talviominaisuuksista ja ympäristölle koituvasta vierintämelusta.
Euroopan unionin rengasmerkintä uudistui toukokuussa 2021. EU-rengasmerkintä on ollut pakollinen kaikissa unionin alueella myytävissä henkilö-, paketti-, kuorma-, linja-auton-, sekä katumaasturien nastattomissa renkaissa vuodesta 2012 lähtien. Merkinnällä on pitänyt varustaa myynnissä olevat kesä-, all season ja nastattomat talvirenkaat eli kansankielellä kitkarenkaat.
Jo vuodesta 2012 käytössä ollut myytäviin renkaisiin liimattu tarra kiteytti valintatilanteessa renkaan ominaisuudet hyvin. Toukokuussa 2021 uudistunut EU-rengasmerkintä nostaa aiempaa paremmin esiin renkaan talviominaisuudet ja luo QR-koodin avulla suoran linkin matkapuhelimen kautta renkaan digitaalisiin tuotetietoihin. Tarkoituksena on tehdä rengastiedosta aiempaakin selkeämpää.

Uudistus 1: Renkaan ja valmistajan tiedot
Uusista tiedoista ensimmäisenä vastaan tulevat tavarantoimittajan eli renkaan valmistajan nimi ja mallitunniste. Samasta yhteydestä löytyvät myös renkaan kokomerkinnät sekä suurimman sallitun ajonopeuden kertova rengasluokka. Keksitetysti ilmoitetut tuotetiedot helpottavat renkaan lukemista
Uudistus 3: Lumi- ja jääpitomerkintä
Pohjoismaissa merkintästandardin tärkeimpiin muutoksiin kuuluvat tarraan lisätyt merkinnän renkaan lumi- ja jääpito-ominaisuuksista. Tämä on tärkeää, sillä tavallisimmin renkaan ominaisuuksista märkäpito ja jääpito sulkevat toisensa pois. Merkinnät auttavatkin kuluttajaa löytämään renkaat, jotka sopivat hänelle tyypillisiin talvisiin ajo-olosuhteisiin.
Samalla merkinnät auttavat hahmottamaan maantieteellisiä eroja nastattomien talvirenkaiden kriteereissä. Keski-Euroopassa tarvitaan talvellakin huomattavasti märkäpitoa, mutta Pohjoismaissa korostuu erityisesti jäisellä tienpinnalla.
Lumimerkinnällä varustetut renkaat sopivat Keski-Euroopan talveen, jäämerkityt renkaat puolestaan Pohjoismaihin.
Uusi EU-rengasmerkintä ei koske nastallisia talvirenkaita. Jääpitomerkintä ei koske kuorma- ja linja-autoja.
Uudistus 2: QR-koodi vie renkaan digiaikaan
EU-rengasmerkinnän tärkeimpiin muutoksiin kuuluu merkintätarraan lisätty QR-koodi, jonka lukeminen matkapuhelimella mahdollistaa niin renkaan ostajalle kuin myyjällekin siirtymisen hetkessä rengastiedon digitaaliselle alkulähteelle.
QR-koodi vie eurooppalaiseen rengasvalmistajien EPREL-tietokantaan, josta löytyvät kaikki renkaan tuotetiedot sekä tiedot siitä, milloin rengasmallin valmistus on aloitettu ja mahdollisesti lopetettu.
Uudistus 4: Desibeli kertoo melusta auton ulkopuolella
Turvallisuuden ja polttoainetehokkuuden ohessa rengasmerkinnän tehtävin kuuluu viihtyvyyden lisääminen. Renkaan vierintämelua kuvaava symboli kertoo, kuinka suurta renkaan vierintämelu on. Ääni kerrotaan desibeleillä, ääniluokka kirjaimilla A, B ja C. Energiatehokkuuden ja märkäpidon tapaan A on hiljaisin, C meluisin.
Renkaita ostaessa on tärkeä huomata, että merkintä koskee nimenomaan vierintämelua eli ääntä, jonka renkaat aiheuttavat auton ulkopuolella. Hiljaiset renkaat auttavat vähentämään ympäristön melusaastetta. Auton sisälle kantautuva rengasmelu sen sijaan juontuu suurelta osin auton rakenteesta.
Aakkosten alku säästää polttoainetta ja jarrutusmatkaa
Kuten aiemminkin, sekä energiatehokkuuden että märkäpidon osalta renkaat on jaettu luokkiin A – E. Molempiin pätee sama muistisääntö: aakkosten alkupää säästää rahaa.
Polttoainetaloudessa luokka A on taloudellisin, kun taas luokka E kuluttaa polttoainetta eniten. A-luokan rengas kuluttaa polttoainetta noin 0,1 litraa sadalla kilometrillä vähemmän kuin seuraavan eli B-luokan rengas. Vuositasolla A-energialuokan renkaalla ajava voi säästää polttoainetta jopa 90 litraa verrattuna E-energialuokan renkaalla ajavaan.
Erityisesti kesärenkaissa märkäpito-ominaisuudet ovat tärkeät. A-luokan renkaan pysähtyvät märällä kelillä nopeimmin, kun taas E-luokan renkailla samasta vauhdista jarrutusmatka on kaikkein pisin.
